News

2012-10-02

The winner of the competition to design the golf course clubhouse is announced

Young architect Pedro Évora signs the project, to be built in Barra da Tijuca

Send to a friend

The winner Pedro Évora presents his project to Carlos Nuzman and Leonardo Gryner (Photo: Fernando Alvim)

A large balcony, which highlights the lush tropical landscape of Barra in an atmosphere of conviviality and contact with nature, with the spirit of Rio, is the winner of the competition to choose the design of the clubhouse of the Rio 2016™ Olympic Games’ golf course, announced last Monday, at the Institute of Architects of Brazil - Rio de Janeiro Department (IAB-RJ).

The event was attended by the President of the Organising Committee for the Rio 2016™ Olympic and Paralympic Games (Rio 2016™), Carlos Arthur Nuzman, and the President of IAB-RJ, Sergio Magalhães. Pedro Évora and Pedro Rivera, of Rio de Janeiro, are, respectively, the author and co-author of the winning project, with the help of Carina Batista, José de Latorre, Thiago Tarsitano, Romulo Milanese and Mariana Vilallonga. Altogether, 82 teams of architects and landscape architects from various cities of Brazil signed up for the competition. 57 projects were delivered. The competition brought together young professionals who graduated within the last 15 years.

"We wished to showcase Brazilian culture and to give this opportunity to young architects of our country. They produced noble projects that are a pride for Brazilian architecture. I'm delighted with the results", said Nuzman.

The jury was composed of architects Gustavo Nascimento, Sports Venues Design Manager of Rio 2016™, and U.S. Michael Johnson, a golf court design expert, as representatives of Rio 2016™, in addition to three architects of IAB-RJ, Nivaldo Vieira de Andrade Junior, Eduardo Horta and Fernando Alencar.

The grandson of an Olympic medalist signs the project

The grandson of Affonso Évora, point guard of the Brazilian national basketball team that won the bronze medal at the London Olympics in 1948, the architect Pedro Évora, 34, was thrilled about the choosing of his project. "It's an open space, with full contact with nature, integrated with the landscape of Barra. Those who play and who attend have a unique experience, one that could only be experienced here. We created a large balcony, a large umbrella that shelters and highlights a unique look ", he explained.

For Sergio Magalhães, the high level of the competition showed how right the decision to opt for young architects was: "The terms of reference or, in other words, what the customer wanted done, were clear and very demanding, facilitating the development of projects. Of the 57 submitted, 40 were approved in the first round, which demonstrates the high level of selection. To offer this opportunity to young Brazilians proved to be an excellent choice", said the President of IAB.

“The wining project fulfilled the requisites of the call for bids, both in the areas proposed and relating to the use of spaces. It allows great visibility and highlights the course. It invites to contemplation in a large covered balcony, a differential. It may be adapted to include a restaurant and host larger events pavilions. It presents water reuse and power saving sustainable solutions, which are essential”, adds manager Gustavo Nascimento.

The course, where golf competitions will be held when the sport returns to the Olympic programme after an absence of 112 years, will be integrated to the Parque Municipal Ecológico de Marapendi, in Barra da Tijuca, in Rio’s west zone. As one of the Games’ legacies, the Olympic Golf Course will be open to the public.

Send to a friend

Filter in News

Newsletter

Register and receive the latest news on Rio 2016™ at your inbox.

+
News

RSS

The latest news on Rio 2016™ on time for you.

+SUBSCRIBE